"Legatet Flaghyttahjemmet" heter nå bare Flagghytta.

Flagghytta

Historisk bakgrunn.

Gunerus Soot bygget "Flaghytta" i 1931 ved Slevika. Far til Gunerus Soot, Dines, kjøpte eiendommen på 1860 tallet fra HJ Sambøl. Skogstykket ble solgt til Gunerus 29.09.1884.
Gunerus Soot hadde lenge vurdert å bygge en hytte på platået over det stedet han mer enn 30 år tidligere hadde malt det norske flagget på fjellveggen, et flagg uten den beryktede sildesalaten oppe i venstre hjørne.
Det verserer en historie lokalt om den gangen han gjorde dette. Noen barn hadde sett ham henge i fjellveggen og kom styrtende inn til sine foreldre en vakker søndags morgen og fortalte at de hadde sett en engel! Det var Gunerus Soot som kledd i en vid kjortel hang i en trapes og malte på fjellet!

Han brukte mye av det nedmonterte og lagrete utstyret etter Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, bl.a. et smijernsrekkverk som står der fortsatt. Hytta er liten, et stuerom med to sovealkover, pluss en liten hems. Hytta er oppført i knubblaftet rundtømmer. Senere blir det oppført et lite anneks. En luftig "gammeldass" ble satt opp på en steil fjellpynt mot nord.
Hytta skulle kunne være, i følge statuttene, et feriested for etterkommere av Dines Soot, men har egentlig aldri fungert slik, og har blitt leid ut til folk som har hatt interesse av stedet. Familien Halvorsrud  holdt til der gjennom mange år. Desverre ble ikke avtale om vedlikehold overholdt av de siste leietagere, slik at den de siste årene har sett ganske "shabby" ut.
 
Nåværende situasjon:

Sommeren 2012 ble hytta  pusset opp utvendig og utedassen har blitt satt "på plass" igjen. Rekkverket på øst/sydsiden av huset har blitt malt og kratt rundt hytta har blitt fjernet.


For å sikre videre drift av hytta ble det gjort en 10 årig  avtale med Haldensvassdragets Kanalselskap, som har gjort en rekke forbedringer på hytta. Det har blitt innstallert nytt kjøkken med gasskomfyr og propankjøleskap. Den gamle utedassen var ikke sikker, så det har blitt satt opp et biotoalett. Hytta leies nå ut gjennom Oslofjordens Friluftsråd (se Kystledhytter - Haldenkanalen - Flagghytta), der du kan leie hytta for opp til 3 dager i trekk.

Hytta har nå plass til opptil 7 personer, innkludert annekset med plass til 3. Nye bilder ligger i bildegalleriet.

Hytta sett fra syd. Tatt 2009. Dere finner flere bilder fra 2011 under kapittelet Flagghytta - bilder.

Morten Halvorsrud 27.11.2012 21:43

Godt å se at det endelig skjer noe på Flagghytta.
Min far Tor Halvorsrud var leietager i ca 30 år før han døde i 97.
Tror ikke det er gjort noe siden da..

| Svar

Nyeste kommentarer

23.05 | 16:24

Jeg er også en av etterkommerne...

02.08 | 00:50

Bra med info.

02.08 | 00:46

Godt med litt info. Tusen takk.

04.04 | 14:38

Det kan ikke være riktig at Soot traff Peter Wessel Zappfe i Kirkenes. Det var nok legen Andreas Bredal Wessel og kona Ellisiv Wessel, som var fotograf.